Održavanje oralne higijene sa aparatićima – Ortodont u centru Zagreba dr. Domina Reljanović Protega

ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE SA APARATIĆIMA

Zube je potrebno oprati iza svakog obroka jer će se hrana zadržavati na bravicama i tubicama

Mobilni aparatići moraju se nositi 14 do 16 sati da bi bili učinkoviti. Kada nisu u ustima, držite ih u kutijici u kojoj ih i nosite na kontrole kod svog ortodonta. Aparatić nemojte nositi u školu,na sportske aktivnosti ili u igraone nego ga obavezno nosite preko noći te po danu, dok ste doma, učite, gledate tv… Perite ga vodom i četkicom, pripazite na kamenac koji se može nakupiti po njemu i uvijek ČISTI APARATIĆ STAVITE NA ČISTE I OPRANE ZUBE!!!

Fiksni aparat zahtijeva malo više truda jer elementi (bravice) koji su pričvršćeni na zub itekako otežavaju pravilno održavanje oralne higijene. Zube je potrebno oprati iza svakog obroka jer će se hrana zadržavati na bravicama i tubicama. Osim klasične četkice, upotrijebite svakako i interdentalne četkice i single četkice koje su malene pa se njima mogu očistiti prostori između bravica, te zubni konac i tuš za zube. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda koji su namijenjeni baš ortodontskim pacijentima. Redovno posjećujte svog stomatologa koji će vam, po potrebi, ukloniti zubni kamenac i ispolirati zube. Nakon postavljanja fiksnog aparata, zubi će biti osjetljivi i moguće je da osjećate nelagodu nekoliko dana. To je potpuno normalno i nastaje kao posljedica djelovanja sile na zube.

odrzavanje fiksne proteze

Također, moguće su i iritacije sluznice usana i obraza koje možete spriječiti postavljanjem zaštitnog voska ili silikona preko bravice ili žice koja Vas iritira. Pomičnost zuba je normalna pojava i ne treba Vas zabrinjavati.
Izbjegavajte hranu koja se lijepi po zubima i bravicama (karamele) i osobito pripazite na tvrdu hranu i orašaste plodove jer možete odlijepiti bravicu ili tubicu. Ništa nemojte odgrizati ili trgati zubima (jabuke!!) nego si hranu režite na male komade i pažljivo žvačite. U slučaju bilo kakvih nejasnoća, svakako nas nazovite i mi ćemo Vas primiti u najkraćem roku!

mobilni aparatić za zube
Ortodoncija

Pratite nas na Facebooku